Co to jest gluten? Wszystko co powinieneś wiedzieć!
Data publikacji 5 grudnia 2020Warto wiedzieć, że moda na dietę bezglutenową, która została zapoczątkowana kilka lat temu z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Oczywiście korzystają na tym fakcie producenci żywności, którzy oznaczają różne produkty, jako “bezglutenowe”. Do produktów, które są naturalnie bezglutenowe należy zaliczyć m.in. soczewicę, ziemniaki, soję czy kukurydzę. Czy gluten jest zdrowy?
Czym jest gluten?
Gluten w najprostszym możliwym ujęciu jest białkiem zapasowym znajdującym się w jęczmieniu, życie czy pszenicy. Ludzie bardzo często zastanawiają się czy omawiany gluten jest rzeczywiście bardzo szkodliwy. Białko to jest niebezpieczne tylko i wyłącznie w dwóch przypadkach: nadwrażliwości organizmu na gluten oraz nietolerancji glutenu. Godny uwagi jest fakt, że według statystyk dotyczy to bardzo niewielkiej liczby osób. Ponadto coraz częściej ludzie bez żadnych argumentów zdrowotnych rezygnują z glutenu.
Nietolerancja glutenu, czyli celiakia
Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że celiakia jest chorobą o podłożu genetycznym, która charakteryzuje się nietolerancją na gluten. W najprostszym możliwym ujęciu polega na tym, że toksyczne działanie wspomnianego glutenu upośledza wchłanianie pokarmu. Będzie to oczywiście prowadzić do wystąpienia u danej osoby objawów klinicznych.
Warto mieć świadomość, że jednym ze sposobów leczenia choroby jest stosowanie diety bezglutenowej. Należy pamiętać, że nie jest to choroba wieku dziecięcego. Celiakia trwa całe życie. Według licznych badań tylko w Polsce na wspomnianą chorobę cierpi 1% ludzi.
Nadwrażliwość na gluten
Warto wiedzieć, że jest też grupa osób, która nie nie ma celiakii, ale nie może spożywać glutenu. Są to wszystkie osoby, u których została stwierdzona nadwrażliwość glutenu. Nadwrażliwość na gluten w najprostszym możliwym ujęciu występuje wtedy, gdy u danej osoby wykluczono celiakię badaniami diagnostycznymi. Ponadto osoby z nadwrażliwością nie mają alergii na pszenicę. Należy jednak zaznaczyć, że podczas spożywania glutenu będą występowały u nich niepożądane objawy.
Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że nadwrażliwość będzie przede wszystkim dotyczyła osób dorosłych. Cechuje się występowaniem takich objawów, jak: bóle głowy, ból brzucha, wysypka, wzdęcia, biegunka czy uczucie ciągłego zmęczenia. Godny uwagi jest fakt, że wspomniane objawy będą pojawiały się w ciągu kilku godzin lub dni od momentu spożycia produktu, który zawierał gluten.
Czy produkty bezglutenowe są na pewno zdrowe?
Należy wiedzieć, że produkty bezglutenowe mogą być nie tylko i wyłącznie zdrowe, ale również niezdrowe. Warto mieć świadomość, że bardzo duża liczba produktów bezglutenowych jest wysoko przetworzona. Oznacza to tym samym, że jest przepełniona różnego rodzaju niezdrowymi dodatkami.
Warto zaznaczyć, że wspomniane produkty bezglutenowe mogą zawierać w swoim składzie syrop glukozowy, dodatkowy cukier, a także substancje zagęszczające. Podstawą zbilansowanej i zdrowej diety powinny być natomiast pełnoziarniste produkty w połączeniu z owocami i warzywami.