Zdrowe produkty, czyli jak być fit
Data publikacji 15 stycznia 2022Podstawą zdrowej diety i bycia fit wcale nie jest motywacja czy chęci, a odpowiednie wyposażenie naszej lodówki. Odchudzamy się dla siebie, należy przyzwyczaić się do nowych nawyków żywieniowych i nie powracać do tych starych. Jeżeli w naszych półkach będą gościć jedynie zdrowe produkty, przygotowanie z nich posiłku będzie przyjemnością.
Zdrowe produkty – Dlaczego warto przygotować listę zakupów?
Przygotowana wcześniej lista zakupów jest nie tylko wsparciem dla naszej pamięci, ale również pozwala uniknąć impulsów podczas wybierania artykułów spożywczych. Oszczędza zatem nasz czas i pieniądze. Stworzenie listy zakupów powinno zawsze poprzedzić nasze wyjście do sklepu. Ważne jest, aby w naszych pólkach kuchennych znajdywały się jedynie zdrowe produkty. Lista zakupów na pewno pomoże nam uzupełnić zapasy artykułów spożywczych niezbędnych do przygotowania pysznych i pełnowartościowych dań.
Gdzie kupować fit jedzenie?
Jeżeli naszym celem będzie spożywanie świeżych produktów, wówczas koniecznie należy postawić na sezonowe owoce i warzywa. Warto wybrać się na targi, które oferują lepszą jakość artykułów spożywczych oraz konkurencyjne ceny w stosunku do supermarketów.
Zdrowe produkty – lista
Listę zdrowych produktów możemy podzielić na poniższe kategorie:
1. Warzywa.
2. Zboża.
3. Rośliny strączkowe oraz ziarna.
4. Owoce.
5. Białka.
Poniżej przedstawiam opis wybranych artykułów spożywczych z każdej kategorii.
1. Warzywa
- Brokuły
To warzywo bogate w żelazo, witaminy A, E, C i K oraz przeciwutleniacze. Należy je spożywać z umiarem, ponieważ powodują wzdęcia. Ma właściwości antynowotworowe. Niekorzystne dla osób cierpiących na niedoczynność tarczycy i z problemami gastrycznymi.
- Cebula
Warzywo bogate w witaminy C, B6, mangan i potas oraz przeciwutleniacze. Może chronić przed chorobami serca, niektórymi nowotworami czy cukrzycą. Dodatkowo zawiera antyoksydanty i cechują ją właściwości bakteriobójcze.
- Szpinak
Szpinak jest bogaty w witaminę C, A, K (witamina ważna dla serca i kości), kwas foliowy oraz mangan istotny dla odporności. Dzięki temu pomaga zmniejszyć stan zapalny.
- Kapusta zielona
Warzywo bogate w glukozynolany oraz witaminy B, C i K. Dzięki temu przyczynia się się do wzmocnienia odporności, zmniejsza ryzyko chorób serca.
2. Zdrowe produkty – Zboża
- Ryż brązowy
Zawiera więcej błonnika, witamin i minerałów niż ryż biały. Wspiera pracę wątroby oraz oczyszcza organizm z toksyn. Dodatkowo dzięki zawartości związków przeciwutleniaczy opóźnia proces starzenia.
- Komosa ryżowa
Jest źródłem białka oraz wszystkich niezbędnych aminokwasów. Dodatkowo jest bogata w związki przeciwutleniaczy, witaminy B, E, mangan, żelazo czy cynk. Chroni komórki przed uszkodzeniami.
3. Rośliny strączkowe oraz ziarna
- Soczewica
Kubek soczewicy zapewnia aż 97% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed zapaleniem. W związku z tym, może zmniejszać ryzyko chorób serca i cukrzycy.
- Fasola czarna
Bogata w błonnik, minerały i witaminy. Fasola czarna jest źródłem białka roślinnego. Ponadto wspiera utrzymanie wagi oraz siły mięśni i mózgu.
4. Zdrowe produkty – Owoce
- Jabłko
Jest źródłem błonnika. Wspiera kontrolę poziomu cukru we krwi. Ponadto pomaga zmniejszyć ryzyko wielu chorób przewlekłych.
- Kiwi
Zapewnia aż 117% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Jest bogate w błonnik, witaminę K, przeciwutleniacze i potas. Dzięki temu wspiera funkcje odpornościowe, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych.
5. Białka
- Jaja
Jaja zawierają białko, beta-karoten oraz luteinę. W związku z tym, korzystnie wpływają na wzrok.
Jak widać, zdrowe odżywianie przy pomocy ogólnodostępnych produktów może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia.