Zdrowe tłuszcze – codzienna dieta
Data publikacji 3 lutego 2022Jak wiadomo, zdrowa dieta to taka, w której występują odpowiednio zbilansowane posiłki. Tłuszcze obecne w diecie pełnią bardzo ważną funkcję. Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania mózgu, wzroku oraz są głównym źródłem energii dla organizmu, zaraz obok węglowodanów. Pomimo tego, że są bardzo kaloryczne, nie wolno z nich kompletnie rezygnować, a jednak wiele osób w pogoni za szczupłą sylwetką popełnia ten błąd. Aby zapewnić sobie zdrowie, należy spożywać określone rodzaje tłuszczów, które nie tylko nie szkodzą, ale i również odżywiają organizm i ciało, oraz dodają niezbędnej energii. Zdrowe tłuszcze – poznaj je!
Podział tłuszczów według wpływu na zdrowie.
Istnieje zasadniczy podział na rodzaje spożywanych tłuszczów. Są to tłuszcze nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone. Charakteryzują się odmiennym wpływem na zdrowie osoby, która je spożywa. Te pierwsze, czyli nasycone, mają zły wpływ na zdrowie, dokonują zmian miażdżycowych i przyczyniają się do powstawania skrzepów. Są to kwasy pochodzenia zwierzęcego, jednak obecne są również w tłuszczu kokosowym i palmowym. Kolejne to tłuszcze jednonienasycone, mniej szkodliwe, w połączeniu z wielonienasyconymi stanowią zdrową dietę. Znajdują się na przykład w orzechach i oleju rzepakowym. Trzeci rodzaj tłuszczów to wielonienasycone. To one powinny mieć największy udział w codziennej diecie. Są niesamowitą skarbnicą zdrowia dla ludzkiego organizmu. To właśnie one dzielą się na Omega-3 oraz Omega-6 (gdzie ich stosunek do siebie powinien wynosić 1:5, gdzie zawsze ten drugi parametr powinien być wyższy). Znajdują się one głównie w olejach tłoczonych na zimno (z pestek i nasion), tłustych rybach morskich, orzechach, czy awokado.
Zdrowe tłuszcze a niezdrowe tłuszcze
Istnieje jeszcze jeden rodzaj tłuszczów, gdzie powinna nam się zapalić czerwona lampka. Są to tłuszcze trans, czyli utwardzone tłuszcze roślinne. Naszpikowane są nimi popularne margaryny w kostkach, jak i również gotowe wypieki, ciastka, słodycze i tym podobne. Jeżeli ujrzymy w składzie termin „utwardzone tłuszcze roślinne”, należy zrezygnować z zakupu, ponieważ spożywanie takich produktów powoduje nowotwory i zmiany miażdżycowe również. Dlatego tak ważne jest czytanie etykiet podczas zakupów, co uchroni nas przed zakupem niezdrowej żywności.
Zdrowe tłuszcze – produkty wysokiej jakości.
Rozróżniając zdrowe tłuszcze produkty spożywcze to szansa na lepsze życie! Jest to bardzo istotne, gdyż to właśnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają wielu chorobom. Umożliwiają one również przyswajanie wielu witamin na przykład A, D, E czy K. Niedobór tych witamin może prowadzić do upośledzenia wielu funkcji organizmu, przykładowo niski poziom witaminy D uniemożliwia prawidłowe wchłanianie wapnia, co w konsekwencji prowadzi do osteoporozy. Wybierając produkty, pamiętajmy o ich jakości, na którą składają się wartości odżywcze, świeżość pokarmu oraz metoda produkcji (wybierajmy te nieprzetworzone lub w niewielkim stopniu). Zaspokajając wszystkie potrzeby odżywcze organizmu, uwalniamy się od wielu chorób i zapobiegamy powstawaniu nowych. Znacząco przekłada się to na jakość i komfort życia.